Gezond verstand onder de parasol

14-07-2021 | Rubriek(en): Welzijn

NRC kwam langs bij onze woonzorglocatie Breezicht in IJmuiden om te zien hoe onze collega’s te werk gaan op een warme dag.

‘Hitte? Nee, daar heb ik nooit zo’n last van”, zegt Frans (76), bewoner van ons woonzorgcentrum Breezicht. „Als het heel heet is, dan zit ik in de tuin. Heel groen is het daar. En er waait altijd wel een windje. Dan ga ik lekker onder een parasol zitten.”

Precies volgens het hitteprotocol van Breezicht. Daarin staan richtlijnen die de bewoners en medewerkers moeten beschermen tegen schadelijke effecten van hitte. Het protocol is afkomstig van moederorganisatie Zorgbalans. „Wij passen het toe voor zover het hier relevant is”, vertelt Sylvia Schilling van Breezicht. „En we nemen extra maatregelen naar eigen inzicht.”

Sommige gemeenten, GGD’en en zorginstellingen maken samen een lokaal hitteplan. In de regio Kennemerland, waar Zorgbalans opereert, gebeurt dat niet. Zorgbalans maakte het protocol zelf, op basis van het National Hitteplan van het RIVM. Er staan vooral dingen in die Schilling en haar collega’s tóch wel zouden doen, benadrukt zij: gewoon met gezond verstand. Extra letten op kwetsbare mensen. Zonwering naar beneden doen. Zorgen dat mensen genoeg drinken. „Maar het is goed om deze dingen scherp op je netvlies te hebben”, merkt Schilling op. „Dan kun je het lijstje even nalopen als het heet is.”

Lees hier het hele artikel

Journalist: Nienke Beintema
Fotograaf: Olivier Middendorp

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

De heer Rip

    Robert Rip (85) zit comfortabel in zijn stoel. Door zijn raam kijkt hij uit over de vernieuwde tuin van het W.F. Visserhuis....

Lees verder