Update coronavirus 1 december 2021

01-12-2021 | Rubriek(en): Corona

Om iedereen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus binnen Zorgbalans, volgt hieronder een update.

Wat een tegenvaller: al vanaf maart 2020 levert iedereen een prestatie van wereldformaat om de coronapandemie aan te pakken, maar het lukt niet om het aantal besmettingen beheersbaar te houden. Niet in Nederland, maar ook niet in de rest van de wereld. De zorg staat onder te hoge druk, ook bij ons.

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag zijn opnieuw coronamaatregelen aangekondigd die u en uw naasten raken. We gaan opnieuw een onzekere coronaperiode tegemoet. De maatregelen zijn nu aangekondigd voor drie weken, maar zullen mogelijk langer van kracht blijven en van invloed zijn op de feestdagen. Afgelopen weekend is bekend geworden dat er een nieuwe mutatie van het coronavirus, de Zuid-Afrikaanse, in Nederland is aangetroffen.

In toenemende mate zien we helaas in de maatschappij meer uitingen van ontevredenheid en verschil van inzichten. De toon verhardt en mensen lijken steeds vaker tegenover elkaar te staan. Laten we binnen Zorgbalans met elkaar in gesprek blijven. Stel elkaar vragen, oordeel niet en heel belangrijk: laat u voeden met betrouwbare informatie.

Hieronder de actuele corona-informatie binnen Zorgbalans:

Boostervaccinatie voor medewerkers
Voor medewerkers in de zorg is de boostervaccinatie beschikbaar. Zorgbalans is nog in afwachting van het moment waarop de GGD deze vaccinatie aan zorgmedewerkers gaat aanbieden (uiterlijk per 16 december). Omdat wij het belangrijk vinden dat zorgmedewerkers zo spoedig mogelijk de boostervaccinatie ontvangen, gaan wij zelf de boostervaccinatie aan onze medewerkers aanbieden. Hierdoor kunnen de zorgmedewerkers met cliëntcontact vanaf 6 december een boostervaccinatie krijgen.

Boostervaccinatie voor bewoners
Op 2 december 2021 ontvangen de bewoners van de woonzorgcentra (die daarvoor toestemming hebben gegeven) de boostervaccinatie.

Meten = Weten: coronazorg in de wijk
Zorgbalans biedt wijkzorg aan cliënten die vervroegd met ontslag kunnen uit het ziekenhuis (met zuurstof) en nog in hun besmettelijke periode zitten. We maken daarbij gebruik van ons Meten = Weten aanbod in nauwe samenwerking met het Spaarne Gasthuis en huisartsen. Daarnaast biedt Zorgbalans kortdurende zorg aan nieuwe cliënten met zuurstof in de wijk tijdens de besmettelijke periode. Deze zorg wordt geboden door het Team Thuiszorg Technologie en Acute Zorg (TTAZ-team) en Team Alarmering.

Eigen cliënten die positief testen op het coronavirus blijven de zorg ontvangen van het eigen buurtteam. Waar nodig, testen buurtteams of team Alarmering cliënten met een verdenking op een coronabesmetting die niet naar de GGD-teststraat kunnen gaan.

Fase 2d: wat betekent fase 2d voor ons?
Afgelopen week heeft de minister het besluit genomen om fase 2d aan te kondigen. Heel kort samengevat betekent dit dat geplande ziekenhuiszorg die zou kunnen leiden tot IC-opname, verpleging in het ziekenhuis, kortdurend verblijf in een verpleeghuis (ELV/GRZ) of thuiszorg komende periode niet wordt geboden. Op die wijze wordt alles op alles gezet om de zorg in de gehele keten beschikbaar te houden voor acute zorg en coronazorg.
Ook binnen Zorgbalans ervaren wij dagelijks die zeer hoge druk op de zorg en doen wij er alles aan  om het uitvoerbaar te houden. Voor ons blijft de situatie onveranderd van kracht dat we kritisch blijven beoordelen welke zorg noodzakelijk is en welke rol u als mantelzorgers of naaste kunt vervullen.

Coronasituatie binnen Zorgbalans
Dagelijks worden meerdere bewoners, cliënten en medewerkers van Zorgbalans getest op corona. Veel testen zijn uit voorzorg en blijken negatief, maar meerdere testen zijn positief. Omdat veel bewoners, cliënten en medewerkers gevaccineerd zijn, is de situatie anders dan in 2020. De klachten hebben een milder verloop. Tegelijkertijd is het aantal positieve testen zorgelijk en worden lokaal passende maatregelen getroffen om verdere uitbraak zoveel als mogelijk te voorkomen.

Op dit moment is sprake van meerdere coronabesmettingen in onze woonzorglocaties Den Weeligenberg, De Houttuinen en De Moerberg. Daarnaast zijn meerdere deelnemers en medewerkers van Ontmoetingscentrum Zandstroom positief getest. Om die reden is Zandstroom tijdelijk gesloten.

Blijf u strikt houden aan de coronamaatregelen!
In de aanpak van de coronapandemie blijft het strikt toepassen van de coronamaatregelen zeer belangrijk. Om die reden nogmaals het nadrukkelijke verzoek om u hier strikt aan te blijven houden  én om elkaar hierop te blijven aanspreken. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Nogmaals veel dank en waardering voor uw inzet voor al onze cliënten, bewoners, hun naasten, vrijwilligers en onze collega’s!

Met vriendelijke groet,

Tamara Pieterse
Bestuurder Zorgbalans

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

De heer Rip

    Robert Rip (85) zit comfortabel in zijn stoel. Door zijn raam kijkt hij uit over de vernieuwde tuin van het W.F. Visserhuis....

Lees verder