Update coronavirus 19 december 2021

19-12-2021 | Rubriek(en): Corona

Om iedereen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus binnen Zorgbalans, volgt hieronder een update.

Graag willen wij u kennis laten nemen van de reactie van Zorgbalans op het document van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd: De inzet van wel en niet gevaccineerd personeel in de zorg – dilemma’s en uitgangspunten’:

Binnen Zorgbalans volgen wij vanaf het begin van de coronaperiode het advies van het RIVM met betrekking tot de coronamaatregelen. Indien de situatie daarom vraagt, bewegen de maatregelen voor iedereen mee (bijvoorbeeld bij toename van besmettingen, een uitbraak binnen Zorgbalans of de regionale situatie).

Informatievoorziening
Gedurende de coronaperiode worden de medewerkers van Zorgbalans via verschillende kanalen op de hoogte gehouden van relevante informatie, beleidsafspraken, protocollen en dergelijke. De informatievoorziening over de coronavaccinatie hoort hier vanzelfsprekend bij. De geldende protocollen en richtlijnen zijn voor alle medewerkers beschikbaar.

Sinds de coronavaccinatie beschikbaar is, heeft Zorgbalans met grote regelmaat de medewerkers geïnformeerd over het belang en de mogelijkheden om zich te laten vaccineren. Deze uitingen zijn naar alle medewerkers persoonlijk gestuurd en terug te vinden op de website en het intranet. Elke locatie heeft de vrijheid om de informatie uit de uitingen door te vertalen naar de medewerkers via de daar gebruikelijke kanalen.

Echter, wij mogen onze medewerkers niet verplichten zich te laten vaccineren tegen corona. Wij voorzien alle medewerkers (daaronder vallen ook stagiaires, leerlingen en zzp’ers) van betrouwbare informatie en voeren de dialoog om hen een weloverwogen keuze te laten maken. Wanneer er vragen zijn omtrent vaccinaties wordt er altijd een open gesprek gevoerd tussen de medewerker en zijn/haar leidinggevende.

Omgang niet gevaccineerde medewerkers
Zorgbalans maakt geen onderscheid tussen wel of niet gevaccineerde medewerkers en bezoekers, in afstemming met onze medezeggenschapsorganen. Wij vragen van onze medewerkers hun professioneel inzicht in te zetten met betrekking tot preventieve inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Ten aanzien van preventief gebruik hebben medewerkers de keuze om, ter bescherming van zichzelf of de ander, gebruik te maken van een medisch mondneusmasker. Afhankelijk van de coronasituatie kan het gebruik van het medisch mondneusmasker verplicht worden gesteld.

In geval van vermoedelijke of bewezen besmetting is gebruik van PBM verplicht, volgens de actuele protocollen en richtlijnen die voor alle medewerkers beschikbaar zijn. Ook is het gebruik van een medisch mondneusmasker verplicht ter preventie als dit het landelijke advies is van het RIVM.

Inventarisatie vaccinatiegraad
Bij aanvang van het vaccineren heeft Zorgbalans landelijk aandacht gevraagd voor het verruimen van de privacywetgeving (AVG), zowel inzake testen als het registreren van vaccinaties. In september 2021 is bepaald dat bedrijfsartsen in de zorg vaccinaties van individuele werknemers mogen registreren. Maar bedrijfsartsen hebben beroepsgeheim, zij mogen individuele vaccinaties alleen met toestemming doorgeven aan de werkgever. Wel kunnen bedrijfsartsen op organisatieniveau de uiteindelijke vaccinatiegraad melden aan de werkgever.

Zorgbalans is van mening dat dit voor de bedrijfsarts arbeidsintensief is en niet van toegevoegde waarde bij een regionale vaccinatiegraad van >80% boven de 12 jaar. Daarnaast zijn wij (zoals hierboven aangegeven) geen voorstander van het onderscheid maken in maatregelen voor wel of niet gevaccineerde medewerkers en bezoekers. De algemene coronamaatregelen moeten te allen tijde worden opgevolgd.

Corona Check App
Intern wordt geen gebruik gemaakt van de Corona Check App. Indien Zorgbalans gebruik maakt van een externe locatie waar de Corona Check App vereist is (bijvoorbeeld in vergadercentra of horeca), wordt van medewerkers verwacht dat zij aan deze landelijk algemeen geaccepteerde afspraken meewerken.

Met vriendelijke groet,

Tamara Pieterse
Bestuurder Zorgbalans

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

De heer Rip

    Robert Rip (85) zit comfortabel in zijn stoel. Door zijn raam kijkt hij uit over de vernieuwde tuin van het W.F. Visserhuis....

Lees verder