Update coronavirus 13 januari 2022

13-01-2022 | Rubriek(en): Corona

Om iedereen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus binnen Zorgbalans, volgt hieronder een update.

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat corona Nederland binnendrong. In die twee jaar proberen we er met elkaar het beste van te maken binnen de (beperkte) mogelijkheden die we hebben. Corona raakt iedereen, zowel privé als in het werk. Ik wil nogmaals mijn waardering uitspreken voor ieders inzet en bijdrage in de corona-aanpak.

Met hart en ziel
Tegelijkertijd wil ik uw begrip en waardering vragen voor alle collega’s in de zorg. Al bijna twee jaar zetten zij zich met hart en ziel in om de zorg te kunnen continueren, zowel in onze woonzorg- en revalidatiecentra en onze ontmoetingscentra, als bij u thuis via onze buurtteams en Prettig Thuis teams. In ons boek ‘Raak mij [niet] aan’ staan hun persoonlijke verhalen gebundeld. Ik nodig u uit om een selectie hieruit te lezen via Coronaverhalen. Met de wens dat deze verhalen u raken, u inspireren en u mijn collega’s de ruimte blijft bieden om hun werk te kunnen doen. U kunt hen helpen door u te blijven houden aan de coronamaatregelen. Zij houden zich strikt aan de regels om u te beschermen, ik wil u vragen om hen te beschermen.

2022
Wat keken we allemaal uit naar een nieuw jaar, met toegang tot de boostervaccinatie en een vooruitzicht op het afbouwen van de coronamaatregelen. Helaas zitten we op dit moment nog middenin een lockdown en het ziet ernaar uit dat we tijdens de persconferentie van vrijdag 14 januari gaan horen dat er nog geen versoepeling van de maatregelen kan plaatsvinden. Het aantal positieve coronatesten is hoger dan in voorgaande golven en met de aangescherpte quarantaineregels dreigt de omikron-variant de maatschappij verder te ontwrichten.

De druk in de ziekenhuizen op de verpleegafdelingen en IC door de omikron-variant lijkt misschien minder te worden, echter, de gehele zorgketen dreigt vast te lopen. Onze regio kleurt inmiddels weer donkerrood. Door de razendsnelle verspreiding van omikron zal het aantal (mogelijk minder zieke) coronapatiënten toenemen en zij zullen een groter beroep doen op huisartsen, wijkzorg en tijdelijke revalidatie/verpleeghuiszorg. Naast de belasting van de ziekenhuizen.

Zware coronadruk
Het personeelstekort in de zorg en het ongekend hoge ziekteverzuim, zowel door de zware coronadruk als door medewerkers die in quarantaine moeten, zorgen ervoor dat wij steeds vaker alleen de noodzakelijke zorg kunnen bieden aan cliënten in de wijkzorg. Alle cliënten met een aanvraag voor palliatieve zorg en cliënten die met corona vervroegd uit het ziekenhuis worden ontslagen met medicijnen en zuurstof, nemen wij wel in zorg. Daarnaast spannen wij ons maximaal in om de doorstroom uit de ziekenhuizen zo goed als mogelijk op gang te houden.

Met name in de wijkzorg ervaren wij knelpunten om te kunnen voldoen aan de zorgvraag van cliënten. Om toch zoveel mogelijk cliënten te kunnen helpen, betekent dit dat wij vaker een beroep doen op mantelzorgers of het netwerk van cliënten. Ook zetten wij meer technologie in, zodat wij goede zorg en ondersteuning op afstand kunnen bieden. Indien u thuis zorg van ons ontvangt en u positief test op corona, leveren wij u alleen de strikt noodzakelijke zorg die nodig is. Zo is er minder kans op verdere besmetting en kunnen wij meer andere cliënten helpen om zo de zorgketen niet vast te laten lopen. Wij vragen hiervoor uw begrip, flexibiliteit en medewerking.

Ik verzoek u opnieuw met klem om zich te houden aan de coronamaatregelen, te testen bij klachten en zich te laten vaccineren. Des te meer mensen zich laten vaccineren, des te beter beschermt u zichzelf en de ander.

Nogmaals dank voor uw inzet voor onze cliënten, bewoners, naasten, vrijwilligers en alle medewerkers. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Vriendelijke groet,

Tamara Pieterse
Bestuurder Zorgbalans

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

De heer Rip

    Robert Rip (85) zit comfortabel in zijn stoel. Door zijn raam kijkt hij uit over de vernieuwde tuin van het W.F. Visserhuis....

Lees verder