Gemeente Haarlem, woningcorporaties en zorginstellingen ondertekenen Stadsdeal

15-03-2022 | Rubriek(en): Nieuws

De Stadsdeal Ouderenhuisvesting is een meerjarige samenwerking tegen het dreigende woningtekort voor ouderen en mensen op leeftijd die zorg nodig hebben. De komende jaren zal het aantal senioren stijgen: we worden ouder en hebben daardoor vaker zorg nodig, maar op dit moment is daar niet voldoende ruimte voor.

Deze Stadsdeal is tot stand gekomen met gemeente Haarlem, zorgaanbieders Kennemerhart, Sint Jacob, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda en woningcorporaties Elan Wonen, Pré Wonen, Ymere en Woonzorg Nederland. Deze partijen zijn bereid om gezamenlijk de uitdaging op te pakken, afspraken te maken over concrete inzet en resultaten, om zo de integrale opgave te realiseren. Voor realisatie is samenwerking met andere partijen gewenst én nodig. Deze samenwerking wordt komende jaren stedelijk en/of gebied specifiek gezocht.

Ouderenhuisvesting
Bij ouderenhuisvesting gaat het primair om die vormen van huisvesting die meer dan reguliere woningen zijn afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van ouderen. Van het vermijden van traplopen in de woning tot aan de meer aangepaste huisvestingsvormen waar faciliteiten op maat beschikbaar zijn. De invulling van die wensen verloopt verschillend. Niet alleen omdat het ene huishouden het andere niet is, maar ook omdat het ene huishouden over meer (financiële) mogelijkheden kan beschikken dan het andere huishouden, waarbij de mogelijkheden ook samenhangen met het beschikbare aanbod van de betreffende gemeente.

De komende twintig jaar is er extra behoefte aan huisvesting voor ouderen (en zorg) in de vorm van:

  • Geschikte, zelfstandige woningen voor ouderen. Hier kan zo nodig (extramurale) lichte tot zware zorg, tot en met verpleeghuiszorg (bijvoorbeeld Volledig pakket thuis of Modulair pakket thuis), geleverd worden.
  • Geschikte huisvesting voor (intramurale) verpleeghuiszorg.

De deal wordt gezien als een eerste stap, want de komende jaren zullen er meer afspraken gemaakt moeten worden over de doelen in de Stadsdeal. Om die te behalen, is ook contact met projectontwikkelaars, beleggers en bewoners nodig.

Meer informatie over de Stadsdeal leest u in het document Een fijn (t)huis voor later.

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

De heer Rip

    Robert Rip (85) zit comfortabel in zijn stoel. Door zijn raam kijkt hij uit over de vernieuwde tuin van het W.F. Visserhuis....

Lees verder