Behandelcentrum Sonnevanck van Zorgbalans bereikt hoogste punt

22-09-2022 | Rubriek(en): Nieuws

Vandaag viert Zorgbalans dat haar nieuwe behandelcentrum Sonnevanck in Hillegom het hoogste punt heeft bereikt. Traditiegetrouw hijsen de Katwijkse Bouwmaatschappij KBM en Zorgbalans de vlag op het hoogste punt van de locatie en deelt Tjeerd de Vries, projectmanager Vastgoed van Zorgbalans pannenbier uit. De bouw van Sonnevanck, een specialistisch geriatrisch behandelcentrum van Zorgbalans in Hillegom, verloopt voorspoedig. Sonnevanck wordt naar verwachting in mei/juni 2023 in gebruik genomen.

In behandelcentrum Sonnevanck biedt Zorgbalans specialistische behandeling in een veilige en huiselijke omgeving aan mensen in crisis met cognitieve stoornissen en ontregel(en)d gedrag. Vaak zijn dit cliënten met een vorm van dementie met daarbij zeer ernstig probleemgedrag. Doel is hen te stabiliseren zodat ze naar een andere passende woonplek kunnen (terug) verhuizen. In Sonnevanck, dat wordt gebouwd naast de al bestaande woonzorglocatie Den Weeligenberg, kunnen met name ouderen met een zware zorgvraag terecht voor kortdurende opname of een interventie vanuit een andere instelling. Ook is er ruimte voor cliënten die langer gebruik moeten maken van intensieve en specialistische zorg in een veilige omgeving. In Den Weeligenberg wordt deze zorg nu geboden aan een kleinere groep cliënten in een verouderd gebouw.

Warm thuis in beschermde omgeving
In de nieuwbouw Sonnevanck worden 48 studio’s gerealiseerd, verdeeld over drie bouwlagen. Gezien het ontregelend gedrag van de cliënten, is gezocht naar de juiste balans tussen een huiselijke en veilige inrichting. In nauwe afstemming met de brandweer en zorgmedewerkers, wordt het een veilige en fijne plek voor alle cliënten. Zo is de inrichting eenvoudig, kan het meubilair tegen een ‘extra stootje’ en zijn de open keukens zo gemaakt dat ze niet overklimbaar zijn. Zowel op de begane grond als op elke verdieping hebben de huiskamers een afgeschermd, volledig omheind balkon. Hierdoor kunnen de cliënten veilig buiten vertoeven, met vrij uitzicht over de groene velden.

Beoogd expertisecentrum
Sonnevanck is een beoogd expertisecentrum, passend in de landelijke en regionale structuur van Doelgroep Expertise Centrum (DEC) en Regionaal Expertise Centrum (REC). Het centrum is aangesloten bij het landelijke netwerk Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag (D-ZEP). Als deelnemer aan het landelijk netwerk D-ZEP wordt door Zorgbalans expertise gedeeld, participeert zij bij (wetenschappelijk) onderzoek en werkt de ouderenzorgorganisatie volgens het landelijk ontwikkelde zorgprogramma. De complexiteit van deze doelgroep vraagt om goed voor deze zorgvraag opgeleide zorgmedewerkers en een veilige omgeving voor de cliënt. Dit komt samen in dit nieuwe behandelcentrum. De werving voor nieuwe collega’s, zo’n 50 fte’s, is inmiddels gestart.

WimJan Egtberts, directeur Wonen & Revalidatie van Zorgbalans: ‘In woonzorglocatie Den Weeligenberg hebben de medewerkers zeer veel ervaring met het bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan cliënten met dementie en zeer ernstig probleemgedrag en/of psychiatrische problemen. Het hoogste punt is voor ons een belangrijke mijlpaal: na vele jaren nemen wij binnenkort afscheid van de tijdelijke gebouwen en kunnen wij deze specialistische zorg bieden in een nieuw en groter behandelcentrum, volledig passend bij de behoefte van onze cliënten. Zorgbalans wil iedereen bedanken die bijdraagt aan de realisatie van Sonnevanck’.

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw Fiseler

De scootmobiel staat voor de deur want mevrouw Fiseler (88) gaat er op uit, samen met een zorgmedewerker van Zorgbalans. Vanuit het woonzorgcomplex De...

Lees verder