Mevrouw de Willigen

Geplaatst op: 15-08-2017

Vijf jaar geleden overleed de man van Anneke de Willigen (83). Ze bleef alleen achter op de veertiende verdieping van een hoog flatgebouw in IJmuiden. Daar sloeg de eenzaamheid toe. Bovendien werd ze ziek en moest haar zoon soms midden in de nacht uit Spijkenisse naar haar toe komen. De uitkomst bleek een huurstudio in woonzorgcentrum De Moerberg. Zorgeloos wonen met hulp, zorg en alle gemakken dicht bij huis.

 

Mevrouw De Willigen voelt zich in De Moerberg als een vis in het water. Ze ontmoet er haar vriendinnen in het restaurant of maakt asperges in haar eigen woning. Ze neemt deel aan diverse activiteiten zoals ‘Kook ook!’, waar ze samen met andere bewoners ouderwets gaat koken. Dan maakt ze gehaktballen zoals zij ze vroeger klaar maakte. Maar er gebeurt nog veel meer in de Moerberg, zoals avonden voor bewoners en hun mantelzorgers. “Ik ben geboren en getogen op Terschelling. Ik leerde er mijn man kennen die op de Zeevaartschool zat. We zijn op Terschelling getrouwd, maar na acht jaar wilde hij een vaste baan op de wal. Het varen, het altijd van huis zijn, het ging hem tegen staan. Hij ging bij de Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN) Centrale in Bloemendaal werken. We zijn naar deze regio verhuisd. Ik heb Terschelling geen dag gemist. Een eiland is maar een eiland, je hebt er verder niets. We gingen er soms naar toe op vakantie, maar ik heb nooit een seconde spijt van ons vertrek naar IJmuiden.”

Kat
Het echtpaar De Willigen kreeg twee zoons. Eén werkt er in de haven van IJmuiden, de ander is econoom en woont in Spijkenisse. “Hij regelt al mijn financiën. Mijn man deed dat altijd, ik heb er eerlijk gezegd weinig verstand van. Hij heeft er bovendien voor gezorgd dat ik naar De Moerberg verhuisde. En dat ik mijn kat mee mocht nemen. Want zonder mijn kat was ik niet gegaan. Ik ben inmiddels helemaal gewend. Ik ontmoet allemaal leuke mensen, wonen hier voelt als een warm bad. Je kunt veel, maar niets moet. Ik doe met alles mee, ook met het zangkoor. En als er een uitje is, sta ik vooraan. Op zaterdag wandel ik met een vriendin naar het Plein in IJmuiden. Gaan we onder andere naar de Dekamarkt voor de boodschappen. We letten een beetje op elkaar, we verliezen anderen niet uit het oog. Elke morgen komt er hulp. Ze helpen mij onder andere met het aantrekken van mijn kousen en het druppelen van mijn ogen. Ik heb helemaal niets om te klagen. Ik doe zo veel mogelijk zelf. Dat heb ik mijn hele leven gedaan en hoop ik nog lang vol te houden.”

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Wim Dielemans

Wim Dielemans, 81 jaar, is sinds afgelopen zomer bewoner van woongemeenschap De Molenweid in Velserbroek. Wim is in alle opzichten een kleurrijk iemand. Zo...

Lees verder