Oscar Benton

Geplaatst op: 14-02-2018

Twaalf jaar geleden duikelde Oscar Benton (68), na een hersenbloeding, drie trappen naar beneden. Hij lag twee weken in coma, maar knapte na een zware operatie beetje bij beetje op. Sinds die tijd woont hij in Velserduin. Eerst in locatie Driehuis en tegenwoordig in IJmuiden. Hij treedt zelfs weer op. Want Oscar Benton is een man van naam en faam in de muziekwereld. Zijn nummer Bensonhurst Blues was de titeltrack van een beroemde Franse film (Pour la peau d’un flic) met Alain Delon in de hoofdrol. De single werd, met een verkoopcijfer van ruim 16 miljoen, een wereldhit.

Oscar Benton (artiestennaam van Ferdinand van Eis) is nog steeds een wereldster. Vorig jaar tijdens Kerstmis verzorgde hij een speciaal optreden voor de president van Tsjechië met het hele kabinet, de legerleiding en een kardinaal in de zaal. Enige jaren geleden waren er optredens voor duizenden enthousiaste fans in Boekarest en Istanbul. Voor zijn sporadische optredens in het buitenland wordt speciaal een goede plek in het vliegtuig geregeld en reist een verpleegkundige met het gezelschap mee. Een goede vriendin van vroeger, die let op zijn gezondheid en zijn medicatie.

Nieuwe CD
Op deze grijze herfstdag spreekt hij in de ontvangstruimte van Velserduin IJmuiden met zijn vriend en muzikale steun en toeverlaat Johnny Laporte, die hem iedere maandag bezoekt. Ze praten eerst over muziek. Al snel pakt Johnny zijn gitaar en trekken de twee zich terug in een kleine kamer waar ze muziek maken. Oscar zong daar zijn nummers in van zijn nieuwe CD, waarvoor Johnny Laporte de muziek schreef en die volgend jaar, begin januari wordt uitgebracht. Johnny: “Ik schrijf muziek die Oscar mooi vindt. Hij is na zijn hersenbloeding karakterologisch wel veranderd. Vroeger was hij een pure perfectionist, iemand die streng voor zijn omgeving was. Hij is milder geworden, beseft dat hij sommige dingen niet meer kan. Als hij tijdens een optreden flarden van een tekst vergeet, help ik hem daarbij door het via zijn monitor voor te zingen. Ik ken hem al zo lang, ik weet precies wanneer het mis dreigt te gaan.”

Optreden
Van de podia in wereldsteden, de televisieoptredens in binnen- en buitenland naar Velserduin IJmuiden. Oscar praat met humor over zijn overstap en blijkt uitstekend te kunnen relativeren. “Ik leef nog. Daar zag het na mijn val bepaald niet naar uit. Wonder boven wonder krabbelde ik na een zware hersenoperatie weer op. Na een paar jaar kon ik zelfs weer zingen en muziek maken. Ik treed af en toe op in het land en soms in het buitenland. Ik ben nu eenmaal iemand die van het podium houdt. Afgelopen weekeinde bijvoorbeeld had ik een verjaardag. Er trad een bandje op. Als ze dan vragen of ik samen een lied wil zingen, sta ik bij wijze van spreken nog tijdens het stellen van de vraag al met een microfoon in mijn hand.”

“In Velserduin heb ik mijn eigen kamer, waar ik vooral naar muziek luister. Verder doe ik eerlijk gezegd niet zo veel. Ik word goed verzorgd, de verzorgenden zijn buitengewoon aardig. Ik heb zeker geen klagen. Maar, en dat geldt natuurlijk voor bijna iedereen in Velserduin, ik had liever nog gewoon thuis gewoond en gezond geweest. Na zo´n ongeval moet je er het beste van zien te maken. Dat lukt me aardig vind ik.”

Zijn in Velserduin opgenomen album heet ‘I Am Back’ en ligt vanaf begin januari in de winkel.

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw Nuyen

Mevrouw Nuyen is 95 jaar, maar nog steeds scherp van geest. Twaalf jaar geleden verhuisde ze van haar woning in Santpoort naar de tweede...

Lees verder