Interviews

In het oog van de orkaan
Leonieke Veldhuis, wijkverpleegkundige in het corona wijkteam, vertelt: Dan kom je bij de eerste mensen thuis. De eerste cliënten met corona. Dat was spannend. Elke keer kleedden we ons om, in een ander gangetje of bijkeukentje. We waren allemaal ervaren mensen, maar je weet niet waar je naar kijkt. Lees verder.

 

 

Crisismanagement en creativiteit
Floris van Braam Houckgeest, specialist ouderengeneeskunde, vertelt: De grote uitbraak in dit huis was in april, mei vorig jaar. Het was heftig en heel grillig. Mensen konden corona hebben en pas na drie weken klachten krijgen en dood gaan, of het was meteen klaar. En alles ertussen in. Lees verder.

 

 

Drie musketiers op de corona-afdeling
Meneer Visser, mevrouw Van Leeuwen en mevrouw Rook, bewoners van De Moerberg, vertellen: Ze kenden elkaar al vanuit De Moerberg. Maar in september belandden ze samen bijna een maand lang op de corona-afdeling. Sinds die tijd hebben ze een hele sterke band opgebouwd. Lees verder.

 

 

Overeind blijven in de verwarring 
Mirjam Kraan, locatiemanager van Zuiderhout en de covid-unit, vertelt: Het kwam soms voor dat medewerkers, die meekwamen uit de huizen, geraakt waren doordat “hun mensen” overleden. En dat de vaste covid-medewerkers dat niet altijd konden meevoelen. Lees verder.

 

 

En toen was ik zelf kwetsbaar 
Manon Klaver, verpleegkundige in Breezicht, vertelt: In april hebben wij een covid-unit ingericht in ‘de Toren’, een afdeling binnen ons huis. Op die dag heb ik met een collega een zieke patiënt verplaatst. Het was helemaal in het begin van de eerste lockdown. Lees verder.

 

 

De ‘oude’ Bloemenstroom is nog niet terug 
Mireille Oosterhof, voorheen programmacoördinator Bloemenstroom, en Ineke Krijgsman, clublid van Bloemenstroom, vertellen: Op 16 maart 2020 begon de lockdown. Op de vrijdag daarvoor overlegden we in een crisisoverleg of we die maandag open zouden gaan. Lees verder.

 

 

Ik mis de mensen uit de huiskamer ook 
Annemarie Hoogland, dochter van bewoonster mevrouw Hoogland in De Heemhaven, vertelt: Het bleef lang weg uit De Heemhaven, maar toen ging het ineens heel hard. Achter elkaar moesten mensen naar Zuiderhout. Dat vond ik de meest heftige periode. Lees verder.

 

 

De laatste zorg niet kunnen geven zoals je zou willen 
Hans Wijsma, verzorgende IG op de covid-unit, vertelt: Dat je ’s ochtends om half acht tegen iemand zegt: ‘Goedemorgen, heeft u lekker geslapen?’ Dat iemand om half negen is overleden. Lees verder.