Mantelzorg

Al is een verzorgende of dokter nog zo goed, onze cliënten gaan pas stralen na een bezoekje van een kleinkind of vriend. Daarom stimuleren we vrienden en familie om langs te komen. U kunt een deel van de zorg op u (blijven) nemen als mantelzorger of zo nu en dan een bakje koffie komen drinken. Zo blijven u en uw naaste betrokken bij elkaars leven.

Veel mensen die bij ons wonen, naar onze Ontmoetingscentra komen of thuiszorg krijgen, hebben één of meerdere mantelzorgers. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig voor een hulpbehoevende naaste zorgen. Vaak zijn dit vrienden of familie, daarom noemen we bij Zorgbalans deze zorg vaak familie- en vriendenzorg.

Vertrouwde gezichten in woonzorgcentrum

Verhuizen naar een woonzorgcentrum is een hele stap. Opeens in een vreemde omgeving komen wonen, kan erg wennen zijn. Voor de naasten is het soms lastig de zorg te delen. Familie en vrienden zijn vaak heel belangrijk na de verhuizing. Daarom is het goed om elkaar te blijven zien en een grote rol te blijven spelen in elkaars leven. Als familie of vriend kunt u een nieuwe rol voor uzelf vinden. Bijvoorbeeld blijven helpen met aankleden. Samen elke dinsdag koken of een potje schaken, is ook een optie. Dit is fijn en vertrouwd voor de cliënt en voor mantelzorgers.

Mantelzorg bij dementie

Sommige mensen die bij ons komen wonen hebben dementie. Ook de mensen die naar onze Ontmoetingscentra komen, hebben (vergevorderde) geheugenproblemen. In dat geval is de kennis van mantelzorgers en andere familie onmisbaar. Vaak kunnen alleen zij nog vertellen wat de cliënt prettig vindt. Welke muziek luistert hij graag, wat lust hij wel en niet, wat is zijn ochtendritueel? We leren onze cliënten graag goed kennen, zodat we persoonlijke zorg kunnen geven. Daar hebben we u bij nodig. We gaan me u in gesprek over de gewoontes en voorkeuren van uw naaste.

Samen de zorg verdelen

Als u gewoonlijk de zorg voor uw partner of familielid op u neemt, is het best wennen als thuiszorgmedewerkers werk uit handen nemen. Aan de ene kant kan het een opluchting zijn dat u niet alles zelf meer hoeft te doen. Aan de andere kant doen zij het werk misschien anders dan u gewend bent. Daarom is het goed om veel te overleggen met uw Buurtteam. Welke zorg pakken zij op, wat blijft u doen? Misschien wilt u bepaalde zorghandelingen leren, zodat u en de cliënt meer vrijheid hebben. De zorgmedewerkers kunnen u hierin onderwijzen.

Hulp voor mantelzorgers

Als mantelzorger kunt u ons en uw naaste helpen. Door regelmatig langs te komen, zijn stem te zijn als hij zelf niet meer uit zijn woorden kan komen of zorgtaken op u te nemen. Maar ook uw welbevinden vinden we belangrijk. Hoe voelt u zich als uw partner opeens niet of minder goed voor zichzelf kan zorgen? Hoe legt u vrienden uit wat de gevolgen van dementie is? Hoe ontspant u en neemt u tijd voor zichzelf? Binnen Zorgbalans zijn er verschillende manieren waarop u hulp kunt krijgen:

  • Programma voor mantelzorgers
    De Ontmoetingscentra organiseren lezingen, praatgroepen en informatieavonden speciaal voor u.
  • Opvang
    Wanneer uw partner alleen naar het Ontmoetingscentrum gaat, kunt u even opladen.
  • Respijtzorg
    Woont uw partner nog thuis en wordt de zorg u even teveel? Met respijtzorg nemen wij tijdelijk de zorg op ons en kunt u tot uzelf komen om daarna weer ontspannen de mantelzorg op te pakken.
  • Doorverwijzing
    Soms blijkt dat na een revalidatie uw naaste niet meer de oude wordt. Valt dat u erg zwaar, geef dit dan alstublieft aan bij onze medewerkers. Wij verwijzen u graag door naar gespreksgroepen om uw hart te luchten en antwoorden te vinden.
  • Overleg met zorgmedewerkers
    U heeft regelmatig contact met de wijkverpleegkundige of een andere zorgmedewerker over de zorg. Daarin kunt u aangeven welke rol u wilt blijven spelen in de zorg en bijvoorbeeld uitleg krijgen bij zorghandelingen die u nog nooit heeft gedaan.
  • Tandem Mantelzorgondersteuning
    Wij kunnen u de organisatie Tandem van harte aanbevelen. Zij ondersteunen mantelzorgers met onder andere advies en antwoorden en bemiddelen tussen u en vrijwilligers.

De tijd nemen

Even een kopje koffie drinken met een van onze medewerkers, kan al een hele opluchting zijn. Soms hebben we even de tijd, soms zijn we erg druk en hebben we slechts een paar minuten voor u. In dat geval kunt u altijd een afspraak maken voor een andere keer. U bent welkom bij ons en we zetten er samen onze schouders onder.