Update coronavirus 15 november 2021

15-11-2021 | Rubriek(en): Corona

Om iedereen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus binnen Zorgbalans, volgt hieronder een update.

Wegens het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland, heeft de overheid afgelopen vrijdag weer strengere coronamaatregelen aangekondigd. Zo is vanaf zaterdag 13 november de 1,5 meter afstand weer van kracht, is het advies om thuis te werken weer terug, net als het advies om dagelijks maximaal vier bezoekers thuis te ontvangen. En is tot slot de quarantainemaatregel aangescherpt.

Helaas zien we ook binnen Zorgbalans, zowel in onze woonzorglocaties als in de wijkzorg, steeds meer coronabesmettingen ontstaan. De enorme druk die dat geeft op de zorgsector, ervaren we dagelijks. Met de opeenstapeling van coronamaatregelen proberen we binnen Zorgbalans steeds de balans te vinden tussen het beschermen van onze cliënten en medewerkers, de leefbaarheid voor de bewoners op onze locaties en de continuïteit van zorg.

Hieronder volgt een overzicht van de coronamaatregelen en hoe we die toepassen binnen Zorgbalans:

Blijf u strikt houden aan de algemene maatregelen
We vragen opnieuw extra aandacht voor de algemene maatregelen: blijf u strikt houden aan de algemene coronamaatregelen en blijf elkaar wijzen op het belang hiervan. Op basis van de laatste persconferentie zijn deze nog iets aangescherpt:

 • Geef elkaar de ruimte: 1,5 meter afstand houden is verplicht;
 • Pas de hygiëneregels toe. Deze gelden voor uw handen, maar ook voor bijvoorbeeld toetsenborden, deurklinken en mobiele telefoons;
 • Schud geen handen;
 • Ventileer de ruimte voldoende;
 • Gebruik met maximaal 2 personen de lift (en draag daar altijd een mondneusmasker);
 • Bij klachten laat u zich testen en blijft u thuis tot de testuitslag bekend is, ook als u gevaccineerd bent.

Aanvullende tijdelijke maatregelen
Naast deze algemene maatregelen gelden ook de volgende aanvullende tijdelijke maatregelen:

 • Het preventief gebruik van mondneusmaskers type IIR binnen alle bedrijfsonderdelen van Zorgbalans. Dat betekent dat het dragen van een mondneusmasker verplicht is voor zowel medewerkers als bezoekers, tenzij u zit en minimaal 1,5 meter afstand kunt houden. Op basis van hun professioneel oordeel mogen onze medewerkers hiervan afwijken. Bezoek dat zich hier niet aan houdt kan de toegang worden geweigerd.
 • Gezien de huidige situatie en het risico wordt geadviseerd om het aantal bezoekers per bewoner te beperken tot twee per bezoekmoment. Op deze wijze kan de 1,5 meter afstand gewaarborgd worden.
 • Zodra er een besmetting is op een locatie stemt de arts op basis van het professioneel oordeel met het locatiemanagement af op welke wijze quarantaine, isolatie of cohortverpleging wordt ingezet. Omdat locaties onderling verschillen, is hiervoor niet dezelfde richtlijn te geven. Komen de arts en locatiemanager hier niet uit, dan wordt de directeur Wonen & Revalidatie erbij betrokken die overleg heeft met het vakgroepbestuur.
 • Per locatie kunnen noodzakelijke aanvullende maatregelen getroffen worden, bijvoorbeeld met betrekking tot de toegang tot de huiskamers of activiteiten.
 • Groepsbijeenkomsten met familie en naasten (zonder coronatoegangsbewijs) worden afgezegd. Kleinere bijeenkomsten zijn mogelijk, na overleg met de locatiemanager.

Coronasituatie Zorgbalans
Vorige week gaven we al aan dat incidenteel op een woonzorglocatie, in een buurtteam of bij Prettig Thuis een cliënt positief wordt getest op corona. Hoewel dat geen grote uitbraken zijn, kunnen de gevolgen voor onze cliënten groot zijn. Opeenvolgende besmettingen op een locatie leiden er soms toe dat de bewegingsvrijheid van onze bewoners wekenlang wordt beperkt. Op dit moment hebben wij twaalf positief geteste bewoners in De Houttuinen in Haarlem en veertien positief geteste bewoners in De Molenweid in Velserbroek. In de Wijkzorg is het aantal besmette cliënten nog beperkt.
Tot nu toe zijn in de laatste coronagolf helaas drie bewoners aan corona overleden. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

We realiseren ons dat er ongelooflijk veel van uw inzet, flexibiliteit en doorzettingsvermogen wordt gevraagd. Gelukkig worden door de hoge vaccinatiegraad van onze bewoners en cliënten de meesten bij een besmetting minder ziek en is de besmettingskans minder hoog dan voorheen. Met de aangekondigde booster vaccinatie voor de kwetsbaarsten, waarmee we binnenkort hopen te starten, vertrouwen we erop dat de besmettingen weer zullen dalen.

Nogmaals onze dank en waardering voor uw inzet voor al onze cliënten, hun naasten, onze vrijwilligers en collega’s. Samen gaat het ons lukken om door deze coronaperiode heen te komen.

Hartelijke groet,

Corona crisisteam Zorgbalans

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw De Niet

Mevrouw De Niet-Van Toor (91) woont sinds een paar maanden in het W.F. Visserhuis. Ze zou er met haar echtgenoot een kamer delen. Corona...

Lees verder