Update coronavirus 21 september 2021

21-09-2021 | Rubriek(en): Corona

Om iedereen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus binnen Zorgbalans, volgt hieronder een update.

Tijdens de zomerperiode is het relatief rustig rondom corona geweest. Er waren geen positieve coronatesten onder bewoners en cliënten van Zorgbalans, alleen heel soms een collega die positief testte. In de zorg was het allesbehalve een rustige zomer: wat heeft iedereen hard gewerkt om onze bewoners, cliënten en clubleden de zorg en aandacht te geven die nodig was. En om alle collega’s te ondersteunen in hun werk. Daar wil ik iedereen zeer voor bedanken en alle waardering voor uitspreken.

Hierbij weer een update van de belangrijkste corona-informatie:

Algemene coronamaatregelen blijven van kracht
Aankomende zaterdag, 25 september, worden er landelijk weer versoepelingen doorgevoerd. Zo vervalt de verplichte 1,5 meter en heeft iedereen een coronabewijs nodig voor restaurants, theater, enz. Helaas betekenen deze versoepelingen niet dat corona de wereld uit is. Blijft u zich daarom strikt houden aan de algemene coronamaatregelen, die blijven belangrijk:

 • Schud geen handen;
 • Pas de handhygiëne toe;
 • Ventileer de ruimte voldoende;
 • Geef elkaar de ruimte: 1,5 meter afstand houden is niet meer verplicht, maar respecteer de keuze van de ander om dit te blijven doen;
 • Gebruik met maximaal 2 personen de lift op onze locaties;
 • Blijf testen bij klachten, ook als u gevaccineerd bent.

Per 21 september 2021 vervalt de verplichting om het mondneusmasker preventief te dragen
Gezien de ontwikkeling van de coronabesmettingen (regionaal en landelijk) en het vaccinatiepercentage, zijn er geen bijzondere maatregelen meer van toepassing met betrekking tot het bezoek in onze woonzorglocaties. Wel vraag ik u nadrukkelijk om persoonlijke keuzes, bijvoorbeeld ten aanzien van het blijven hanteren van 1,5 meter afstand of het dragen van een mondneusmasker, te respecteren. Zowel van onze medewerkers als van onze cliënten en hun naasten. Op basis van hun professionele oordeel maken onze medewerkers zelf de afweging en keuze om een mondneusmasker te dragen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw begrip en medewerking.

In het algemeen blijft het advies om bij intensieve zorg binnen 1,5 meter voor meer dan 15 minuten een mondneusmasker te dragen.

Eén van de consequenties van het beëindigen van deze verplichting is dat het bron- en contactonderzoek intensiever zal worden.

Coronavaccinatie beschikbaar bij GGD zonder afspraak
Heeft u de coronavaccinatie nog niet gehaald en wilt u gevaccineerd worden? Dan kunt u zonder afspraak terecht bij de GGD op de locatie Schiphol en IJmuiden. Tot en met 25 september is dit ook nog mogelijk in Haarlem.

Daarnaast staat de GGD vanaf aankomende week 5 dagen per week, voor een periode van 8 weken (einddatum 13 november), op of in de nabije omgeving van een aantal weekmarkten in de regio:

 • Elke dinsdag: Weekmarkt Schalkwijk (Costa del Sol) van 11.00-16.00 uur (onder voorbehoud);
 • Elke woensdag: Weekmarkt Beverwijk (Breestraat) van 11.00-17.00 uur;
 • Elke donderdag: Weekmarkt Haarlem Noord (Floresstraat) van 11.00-17.00 uur (onder voorbehoud);
 • Elke vrijdag: Weekmarkt Haarlem Oost (Zomerkade) van 11.00-17.00 uur (onder voorbehoud);
 • Elke zaterdag: IJmuiden (Zeewijkplein) van 11.00-17.00 uur.

Derde vaccinatie of boostervaccin
Omdat de coronavaccins een hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte, acht de Gezondheidsraad (GR) een boostervaccinatie op dit moment niet noodzakelijk. Dit advies is overgenomen door het kabinet.

Wel heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om een derde prik aan te bieden aan mensen waarbij het immuunsysteem minder goed functioneert. Dat gaat om een groep van ongeveer 200.000-400.000 patiënten in Nederland. Ook dit advies is overgenomen door het kabinet. De mensen die het betreft ontvangen via hun medisch specialist een uitnodiging, waarna ze bij de GGD terecht kunnen voor de derde vaccinatie. GGD’en zullen deze prikken vanaf oktober 2021 gaan aanbieden.

Griepvaccinatie
Ook dit jaar biedt Zorgbalans alle medewerkers en vrijwilligers weer ruim de gelegenheid om gratis een griepvaccinatie te halen.

Nogmaals hartelijk dank voor uw inzet en begrip voor onze bewoners, cliënten en collega’s!

Hartelijke groet,

Tamara Pieterse
Bestuurder Zorgbalans

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Wim Dielemans

Wim Dielemans, 81 jaar, is sinds afgelopen zomer bewoner van woongemeenschap De Molenweid in Velserbroek. Wim is in alle opzichten een kleurrijk iemand. Zo...

Lees verder