Veilige en huiselijke leefomgeving in behandelcentrum Sonnevanck

09-06-2022 | Rubriek(en): Nieuws

De bouw van Sonnevanck, een specialistisch geriatrisch behandelcentrum van Zorgbalans in Hillegom, verloopt voorspoedig. De ouderenzorgorganisatie biedt hiermee specialistische behandeling in een veilige en huiselijke omgeving aan mensen in crisis met cognitieve stoornissen en ontregelend gedrag. Doel is hen te stabiliseren zodat ze naar een andere passende woonplek kunnen (terug) verhuizen. Sonnevanck wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 in gebruik genomen.

In dit nieuwe behandelcentrum, dat wordt gebouwd naast de al bestaande woonzorglocatie Den Weeligenberg, kunnen met name ouderen met een zware zorgvraag terecht voor kortdurende opname of een interventie vanuit een andere instelling. Ook is er ruimte voor cliënten die langer gebruik moeten maken van intensieve en specialistische zorg in een veilige omgeving. In Den Weeligenberg wordt deze zorg nu geboden aan een kleinere groep cliënten in een verouderd gebouw. In de nieuwbouw Sonnevanck worden 48 studio’s gerealiseerd waarin, gezien het ontregelend gedrag van de cliënten, naar de juiste balans is gezocht tussen een huiselijke en veilige inrichting.

Warm thuis in beschermde omgeving
In nauwe afstemming met de brandweer en zorgmedewerkers, wordt het een veilige en fijne plek voor alle cliënten. Zo is de inrichting eenvoudig en zijn de open keukens zo gemaakt dat ze niet overklimbaar zijn. In plaats van televisies maken we gebruik van beamers die aan het plafond hangen. Op de begane grond is een afgeschermd terras en op elke verdieping hebben de huiskamers een afgeschermd, volledig omheind balkon. Hierdoor kunnen de cliënten veilig buiten vertoeven, met vrij uitzicht over de groene velden. Ook bij de inrichting is er rekening mee gehouden dat het meubilair tegen een ‘extra stootje’ kan.

Zorgvraag complexer
De druk op de zorg neemt toe: mensen worden steeds ouder, hebben meer zorg nodig en de zorgvraag wordt steeds complexer. Zorgbalans ziet vaker situaties waarin cliënten het wonen binnen een woonzorglocatie voor andere bewoners ontregelen. Vaak zijn dit cliënten met een vorm van dementie met daarbij zeer ernstig probleemgedrag. In Sonnevanck zijn de medewerkers erin gespecialiseerd om dit gedrag tijdens een interventieopname te stabiliseren. Ook komt er in Sonnevanck een afdeling voor cliënten met cognitieve stoornissen die in hun thuissituatie ontregelen in hun gedrag en acuut moeten worden opgenomen. De complexiteit van deze doelgroep vraagt om goed voor deze zorgvraag opgeleide zorgmedewerkers en een veilige omgeving voor de cliënt. Dit komt samen in dit nieuwe behandelcentrum. De werving voor nieuwe collega’s, zo’n 50 fte’s, is inmiddels gestart.

Sonnevanck is een beoogd expertisecentrum, passend in de landelijke en regionale structuur van Doelgroep Expertise Centrum (DEC) en Regionaal Expertise Centrum (REC). Het centrum is aangesloten bij het landelijke netwerk Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag (D-ZEP). Als deelnemer aan het landelijk netwerk D-ZEP wordt door Zorgbalans expertise gedeeld, participeren wij bij (wetenschappelijk) onderzoek en werken we volgens het landelijk ontwikkelde zorgprogramma.

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw De Niet

Mevrouw De Niet-Van Toor (91) woont sinds een paar maanden in het W.F. Visserhuis. Ze zou er met haar echtgenoot een kamer delen. Corona...

Lees verder