Zorgbalans ondertekent brandbrief aan Schippers

04-04-2017 | Rubriek(en): Nieuws

Dinsdag 4 april is een brief verstuurd naar informateur Edith Schippers met daarin een oproep om extra budget voor de ouderenzorg ook buíten de muren van de verpleeghuizen te besteden.

Los van de discussies aan de informatietafel wordt dinsdag 4 april in de Tweede Kamer gestemd over het toekennen van veel extra geld aan verpleeghuizen.  Zorgbalans en collega zorgorganisaties, ANBO, Fundis, werknemersorganisaties NU’91 en De Unie, mantelzorgorganisatie Mezzo, gemeenten en de Leyden Academy on Vitality and Aging zijn het met elkaar eens: extra geld moet over de volle breedte van de langdurige zorg worden ingezet. Om de partijen aan de onderhandelingstafel voor het nieuwe kabinet hiervan te doordringen is een brandbrief gestuurd aan informateur Schippers.

 Geld voor liefdevolle zorg, thuis én in een verpleeghuis

“Beeldvorming is hardnekkig. Er wordt gedacht dat het leven in een verpleeghuis dramatisch is. Media en politiek vergroten incidenten uit en heel Nederland denkt daarom nu dat de ouderenzorg in ons land slecht is”, zo start de brief aan de informateur. Het is daarom dat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s tot maar liefst 2 miljard euro hebben beloofd aan de verpleeghuizen. Ten eerste is de zorg in verpleeghuizen over het algemeen goed en de laatste jaren veel beter geworden. Maar door de zorghervorming van het tweede kabinet Rutte wonen mensen veel langer thuis, en krijgen ze ook dáár zorg en ondersteuning. Slechts acht procent van de kwetsbare ouderen woont in een zorginstelling. Het is dus van groot belang dat de middelen die beschikbaar zijn voor de langdurige zorg evenwichtig verdeeld worden.

Verbeteringen zijn mogelijk en nodig, maar dan ook thuis

Wij onderschrijven samen met de andere organisaties de noodzaak dat er voor het verpleeghuis zeker verbeteringen nodig zijn. Er is een groot gebrek aan gekwalificeerd personeel en niet alle organisaties zijn goed georganiseerd. Iets dat ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) registreerde. Maar dat betekent zeker niet dat álle beschikbare ruimte naar de verpleeghuizen moet. Samen met de andere briefschrijvers pleiten wij voor goede zorg en ondersteuning, of dit nu thuis of in het verpleeghuis gegeven wordt, en de middelen om dat verder mogelijk te maken. “Realiseer u dat de overgrote meerderheid van de kwetsbare ouderen juist thuis woont en daar in veel gevallen ook wil blijven.”

Ondertekenaars

Henk Bakker, V&VN;
Eric van den Burg, Gemeente Amsterdam;
Reinier Castelein, De Unie;
Eelco Damen, Cordaan;
Liane den Haan, ANBO;
Dirk Herfst en Jelle de Visser, ZZG Zorggroep;
Liesbeth Hoogendijk, Mezzo;
Fleur Imming, Gemeente Amersfoort;
John Kauffeld, Espria;
Tugba Kaya, HVP Zorg;
Monique Kempff, NU’91;
Charles Laurey, ZuidZorg;
Anthonie Maranus; Surplus Zorg
Jeroen van den Oever, Fundis;
Anja Schoutsen, Zorgbalans;
Joris Slaets, Leyden Academy;
José van Vliet, Vilente.

Lees de brandbrief aan informateur Edith Schippers.

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8 918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw Nuyen

Mevrouw Nuyen is 95 jaar, maar nog steeds scherp van geest. Twaalf jaar geleden verhuisde ze van haar woning in Santpoort naar de tweede...

Lees verder