Jaap Kloes

Geplaatst op: 25-09-2018

Jaap Kloes was 13 jaar toen hij op de trap van zijn ouderlijke woning in Uitgeest besloot: ik word hippie. Hij liet zijn haar groeien en liep weg van huis: het wilde en avontuurlijke leven tegemoet. Dat leven veranderde tien jaar geleden toen hij vergeetachtig werd en alle energie uit zijn lichaam leek te verdwijnen. Jaap was toen pas 55 jaar.

Na de nodige onderzoeken werd bij hem fronto-temporale dementie vastgesteld. Twee jaar geleden veranderde deze diagnose in het cannabis-syndroom. Omdat Jaap niets voelde voor de dagopvang, nam hij samen met zijn vrouw Nel in 2008 het besluit te verhuizen naar Den Weeligenberg, waar een speciale afdeling voor jong dementerenden was. De laatste twee jaar heeft hij een eigen appartement op de Tol. “Dit is een heerlijke plek. Ik heb het hier geweldig naar mijn zin, kan alles op mijn eigen tempo doen. Op de afdeling had ik minder privacy, moest ik de badkamer en toilet met een medebewoner delen. Nu kan ik mijn eigen gang gaan. Dat past beter bij wie ik ben. Tussen de middag eten we meestal gezamenlijk. Op maandag kook ik voor mijn medebewoners van de Tol. Ik heb behoefte aan rust, maar ik ben ook graag onder de mensen. Voor mij is dit de ideale combinatie.”

Met de bus naar IJmuiden

Wie terug kan kijken op een afwisselend leven, heeft veel te vertellen. Jaap Kloes is  daar geen uitzondering op. Na een goed uur vol verhalen, kijkt hij echter wat ongeduldig op zijn horloge. Het is tijd om af te ronden. Hij moet richting bushalte om met de bus, inclusief overstappen op Station Haarlem, naar zijn vrouw in IJmuiden te gaan. Geheel zelfstandig, net als zijn wekelijkse fietstocht naar de markt in Hillegom om een visje te scoren, of zijn bezoek aan de Albert Heijn in Bennebroek voor boodschappen. Hij laat nog even zijn tuintje zien met een klein terras waarop zijn stoel staat. “Kan ik lekker naar het verkeer kijken en genieten van de buitenlucht.”

Dieren voeren

Jaap Kloes maakt een tevreden indruk. Hij verveelt zich niet, is vol lof over de medewerkers van Den Weeligenberg. Hij is een man van dertien ambachten: werkte in een buurthuis, zette daar de kinderopvang op, was actief op een benzinestation, bezat samen met zijn vrouw een snackbar en een modezaak en tekende strips voor een zelf opgezet stripblad. Voor dagbladen als Het Parool, Haarlems Dagblad en IJmuider Courant maakte hij illustraties. Vol trots laat hij een boekwerk vol prachtige tekeningen zien die in de diverse kranten werden geplaatst. “Ik geef elke maandagmorgen tekenles aan cliënten van de GGZ inGeest hier even verderop. Dat is erg leuk om te doen. Ik krijg hier volop de ruimte voor mijn eigen activiteiten, zoals het maken van korte, vaak humoristische, filmpjes. Daarnaast voer ik elke dag de dieren op onze boerderij. En alles lekker in mijn eigen tempo.”

 

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8 918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw Nuyen

Mevrouw Nuyen is 95 jaar, maar nog steeds scherp van geest. Twaalf jaar geleden verhuisde ze van haar woning in Santpoort naar de tweede...

Lees verder