EenVandaag bij Zorgbalans

09-01-2021 | Rubriek(en): Corona

Vandaag was bij EenVandaag een reportage te zien van onze woonzorglocatie De Heemhaven in Heemstede. Verslaggever Sander ’t Sas volgde onze collega verpleegkundige Carina Schoorl in de aanloop naar de coronavaccinatie. Ook verpleegkundige Suzanne Oussoren en directeur Wonen & Revalidatie WimJan Egtberts werden geïnterviewd.

WimJan Egtberts is dolblij dat de medewerkers nu kunnen worden gevaccineerd. Maar nóg belangrijker vindt hij dat de bewoners van de verpleeghuizen een prik krijgen. “Dit gaat ons helpen om weer dicht bij elkaar te komen.”

Het was eigenlijk een wonder. In tegenstelling tot de meeste verpleeghuizen wist De Heemhaven in Heemstede corona lange tijd buiten de deur te houden. Maar eind november – tijdens de tweede golf – sloeg corona alsnog keihard toe. “En dan woekert het ook gewoon door het hele gebouw.”

Medewerkers beperken contact met vrienden en familie
Tientallen medewerkers en bewoners raakten in die periode besmet. Een op de drie besmette bewoners overleefde het niet. In een speciale ruimte branden nog steeds kaarsjes bij foto’s van hen. “We zijn nu aan het herstellen en testen net zo lang door tot we niks meer kunnen vinden”, zegt Egtberts.

Naar alle waarschijnlijkheid worden de bewoners van het verpleeghuis pas in februari gevaccineerd door de zorgmedewerkers. Voor die tijd zijn de verpleegkundigen zelf aan de beurt. Al ruim 10 maanden beperken zij het contact met vrienden en familie, om te voorkomen dat ze het coronavirus meenemen naar hun werk.

‘Corona heeft zo’n ontwrichting tot gevolg gehad’
De persoonlijke impact hiervan is enorm. Het emotioneert directeur Egtberts. “Ik probeer collega’s voor te houden: dit gaat ons helpen om weer dichtbij onze families te zijn. Om hier met collega’s weer dichterbij te zijn. Dat raakt me enorm. Corona heeft zo’n enorme ontwrichting tot gevolg gehad. Ik verlang om alles weer met elkaar te doen zoals we voorheen deden.”

Hoewel de meeste verpleegkundigen – zodra het mogelijk was – de GGD belden om een afspraak te maken voor vaccinatie, is er ook een groep die twijfelt, vertelt Egtberts. “Er zijn collega’s die zorgen hebben en zich afvragen of die vaccinatie op lange termijn wel gezond is. Wij nemen ze allemaal aan de hand om te vertellen hoe het nu eruitziet, hoe veilig het in onze ogen is.”

‘We krijgen er zoveel voor terug’
“Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk bijna iedereen die stap wel neemt, omdat we er ook zo ontzettend veel voor terugkrijgen. Omdat je terug wil naar hoe het was.”

En dat is precies wat hij zijn mensen gunt. “In ons werk, maar ook zo graag voor de mensen thuis. Er zijn zoveel collega’s die zich hebben onthouden van contacten om veilige zorg te kunnen bieden.”

Bron: EenVandaag

Bekijk de reportage hieronder. Ook dank aan ActiZ voor de voorbereidingen van de reportage.

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw Wildschut

Drie jaar geleden verhuisde Hermina Wildschut-Frantzen (88) van de Pijlslaan in Haarlem naar een kamer in Huis ter Hagen in Driehuis. Dit nadat een...

Lees verder