Start voorbereidingen pilot observatiebedden

29-10-2019 | Rubriek(en): Welzijn

Het aantal thuiswonende kwetsbare ouderen groeit. Als hun gezondheidstoestand snel achteruitgaat, komen ze vaak in een crisissituatie en worden opgenomen op de spoedeisende hulp (SEH). Maar de SEH is niet ingericht op de vaak complexe zorg voor deze ouderen. Om deze ouderen eerder en sneller de juiste zorg te kunnen geven, starten we bij Zorgbalans op 15 januari 2020, in samenwerking met Kennemerhart en Sint Jacob, een pilot ‘Observatiebedden’.

Waarom deze pilot?

Ouderen willen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Deze wens wordt erkend en ondersteund door de maatschappij en zorgorganisaties. Maar hierdoor groeit het aantal thuiswonende kwetsbare ouderen sterk en hun gezondheidstoestand verslechtert vaak in relatief korte tijd. Met als gevolg dat ze in een crisissituatie kunnen komen en opgenomen worden op de spoedeisende hulp. Dit is niet de gewenste situatie, omdat dit de druk vergroot op de SEHs en omdat hier niet de juiste specialismen aanwezig zijn om de juiste zorg te bieden.

Om crisissituaties of escalaties thuis te voorkomen starten we bij Zorgbalans op 15 januari 2020 de pilot ‘Observatiebedden’, samen met Kennemerhart, Sint Jacob. Huisartsen en het SG ondersteunen dit initiatief. We starten met zes plaatsen: twee in de Jacob Kliniek (Sint Jacob), twee in Bodaan (Kennemerhart) en twee in Velserduin (Zorgbalans).

Wat willen we hiermee bereiken?

Bij opname voor een van de observatiebedden worden de ouderen binnen 14 dagen snel en adequaat beoordeeld door een multidisciplinair team. Vanuit de observatiebedden, stromen de ouderen door naar een passende vervolgplek (WLZ, ELV, GRZ of naar huis met eventueel thuiszorg). Door een adequate beoordeling komen de ouderen op de juiste plek terecht en krijgen ze dus de juiste zorg. Ook wordt hierdoor de druk op de SEH verlaagt en ziekenhuisopname voorkomen.

Aanmeldingen verlopen vanaf 15 januari 2020 via het Centraal Aanmeldpunt Zorg Haarlem en Meer (CAZHEM).

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

Mevrouw Nuyen

Mevrouw Nuyen is 95 jaar, maar nog steeds scherp van geest. Twaalf jaar geleden verhuisde ze van haar woning in Santpoort naar de tweede...

Lees verder