Waterballonnen tegen de hitte

20-07-2022 | Rubriek(en): Nieuws

In onze woonzorglocatie De Heemhaven in Heemstede was het door de airco aangenaam koel gisteren op die extreem hete dag. Zo koel zelfs dat sommige bewoners graag naar buiten wilden. Journalist Arthur de Mijttenaere van het Haarlems Dagblad kwam langs.

Voor de medewerkers van de woonzorglocatie in Heemstede is het tijdens een hittegolf extra opletten en zorgen. Ze proberen zorgvuldig de balans te bewaren tussen wat verstandig is, en wat de bewoners willen.

Teammanager Lotte Hensbergen legt uit dat het verstandig is als de bewoners, bijna allemaal negentigers, binnen blijven. Maar wat als een bewoner per se naar buiten wil? Een hoedje op en als het kan insmeren met factor 50. Ook als de bewoner zegt dat hij of zij vroeger nooit zonnebrand heeft gebruikt. ‘Bewoners bepalen uiteindelijk zelf of ze het buiten te warm vinden’, vertelt activiteitenbegeleider Monique de Lange: ‘Probleem is dat mensen met dementie vaak niet goed meer voelen dat ze dorst hebben. Het risico is dan uitdroging, daarom wordt de hele dag extra drinken aangeboden.

Het is een beetje zoeken naar hoe goed met de hitte kan worden omgegaan. Beweegbegeleider Johnno Hulshof van De Heemhaven lijkt een goede manier te hebben gevonden. Op normale dagen met normale temperaturen geeft hij ’s ochtends bewegen en gaat hij ’s middags buiten wandelen met bewoners of soms naar het zwembad. Dat gaat niet op zulke hete dagen en dinsdagochtend heeft hij yoga-oefeningen gedaan met de bewoners. Hij heeft nog meer troeven achter de hand. Het is er ditmaal niet van gekomen, maar het gooien van waterballonnetjes slaat ook goed aan. Met een glimlach: ‘Ze vinden het helemaal geweldig als ze mij – ik loop dan in een zwembroek rond – weten te raken.’

Klik hier voor het volledige artikel van het Haarlems Dagblad.

Foto: Tousaint Kluiters

Wonen met zorg, maak hier uw berekening

Wonen met zorg
Maak hier uw berekening

REKENTOOL

Zoek zorg in uw regio

Heeft u vragen of
wilt u zorg aanvragen?

023 - 8918 918 info@zorgbalans.nl Ik wil graag gebeld worden

Cliënten vertellen

De heer Rip

Robert Rip (85) zit comfortabel in zijn stoel. Door zijn raam kijkt hij uit over de vernieuwde tuin van het W.F. Visserhuis. Hij woont...

Lees verder